Krav på statlig hjälp till biljättar

Demokrater i USA:s kongress kräver i ett brev till finans- ministern att pengar för att stödja den konkurshotade amerikanska bilindustrin tas ur räddningspaketet på 700 miljarder dollar för finanssektorn. I Sverige håller Fordägda Volvo PV regeringen löpande underrättad om läget.

Erik Bergin
Publicerad
Annons

Efter Fords och General Motors katastrofrapporter på fredagen intensifierades diskussionerna under helgen kring möjliga sätt att rädda de tre amerikanska biljättarna – börsnoterade Ford och GM samt det numera privatägda Chrysler – från konkurs. GM, som tycks vara värst ute, rapporterade på fredagen en kvartalsförlust på 2,5 miljarder dollar och rapporterade en kassa på 16,2 miljarder dollar vid slutet av september. GM riskerar att hamna i en akut likviditetsbrist redan mot slutet av året eller i början av nästa år. Ford beräknar att koncernen klarar sig under 2009.

I ett brev till USA:s finans- minister Henry Paulson på lördagen bad representanthusets talman Nancy Pelosi och majoritetsledaren i senaten Harry Reid att bilindustrin ska inkluderas ihop med banker och andra finanshus i Bushadministrationens 700-miljarderdollars finansiella räddningspaket.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons