Här deltar Sverige i militär kraftmätning i Östersjön

En militär ­styrkemätning i stor skala pågår just nu i Östersjöområdet. Sverige deltar på hög nivå på västsidan i den USA-ledda övningen Baltops. Ryssland kontrar och överraskar med en egen stor övning.

Mikael Holmström
Publicerad
Annons

Östersjön är centrum för en militär uppladdning från två håll. Det är ett resultat av Ukrainakrisen och omvärldens motreaktioner. USA leder två större, sedan länge, planerade övningar i vårt närområde. Den första är markstridsövningen Saber Strike (sabelstöt) i Estland, Lettland och Litauen med tio deltagande länder. Det är en utpräglad försvarsövning, med rekordmånga deltagare: 4 500 man från tio nationer. Den inleddes symbolladdat i söndags då ett amerikanskt bombplan av typ B-52 flög förbi över ett övningsområde i Lettland. Den andra USA-ledda övningen är den årliga övningen Baltops på Östersjön med 30-talet fartyg från 14 deltagande länder. Det är en ­övning av annan karaktär där Sverige deltar med korvetten Sundsvall och fem till åtta Gripenplan.

Samtidigt har Ryssland överraskande dragit i gång en större ­övning i Västra militärområdet, Kaliningrad och med Östersjöflottan. Rysslands försvarsministerium meddelade i måndags: ”Vi genomför militära övningar samtidigt med de internationella krigslekar som har startat i Europa, Saber Strike 2014 och Baltops 2014. Ryssarna ska bland annat ”öva att söka upp och förstöra hypotetiska angripares ubåtar och stridsfartyg”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons