Lys upp din trädgård

Nu när det lackar mot jul är det hög tid att se över belysningen i trädgården. Men gör något oväntat och använd fantasin, manar belysningsexperten. Häng ut lyktor i träden, blanda ljusslingor i olika färger och spika upp de billiga julljusslangarna längs staketet.

Agneta Ullenius
Publicerad
Annons

Eric Desmeules lägger ljuset i trädgården så att det varken bländar eller skapar skuggor på fel ställen.

- Allt går att använda året om. Utom möjligen solcellslampor som knappt ger ledljus eftersom vi har på tok för lite sol i Sverige på vintern, säger Eric Desmeules, ljusdesigner och ljuskonsult på Stockholmsföretaget Brightside.
Att han har ett förflutet som ”lightjockey”, ljussättare på diskotek, kan förklara en del av hans innovativa belysningsarbete. Likaså det faktum att han alltsedan barnsben varit intresserad av fyrverkeri och pyroteknik.
Ljusslangen kan läggas innanför rabattkanten och lysa upp växterna underifrån. Eller läggas i en korg à la hopslingrad orm och lysa upp under ett träd. Alternativt fästas på insidan av ett tråkigt staket så att de små ljusen lyser neråt mot planket. Dock aldrig någonsin placeras så att de efter snö och tö ligger i vatten. Belysning är skojigt, men el inget att leka med.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons