Bolund: Byt bank om du inte är nöjd med kontanthanteringen

Kunder som är missnöjda med kontanthanteringen kan byta bank, konstaterar finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Han vill garantera att man fortsatt kan använda sedlar och mynt eftersom det till exempel är viktiga betalmedel för EU-migranter. – Det fyller viktiga funktioner i vårt samhälle och underlättar för vissa typer av verksamhet, säger han.

Sebastian Orre
Publicerad
Annons

I en intervju med SvD Näringsliv varnade förre rikspolischefen Björn Eriksson för konsekvenserna om kontanterna försvinner. Han har inlett ett kontantuppror och hävdar att bankerna försöker kuppa bort kontanterna för att kunna tjäna mer pengar på sin kortverksamhet. Anklagelserna avfärdas dock av Bankföreningen som ser den minskade kontanthanteringen som en naturlig utveckling.

– Vi ser en förändring i kundbeteende. Allt färre gör i dag sina kontanta bankärenden via bankerna. Historiskt har bankerna över tid hanterat kontanter eftersom det inte funnits några andra alternativ till att betala räkningar, göra överföringar och uttag. Men i dag när vi har internet- och telefonbanker, uttagsautomater och brevgirotjänster så finns gott om alternativ. Det gör att antalet kontanta transaktioner starkt minskar, säger Leif Trogen, chef för finansiell infrastruktur på Bankföreningen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons