Calmfors: Välfärdsbrister kan öppna för fastighetsskatt

En stor skattereform över blockgränsen är enda chansen för dem som vill återinföra fastighetsskatten. Ekonomprofessorn Lars Calmfors menar att politikerna kan tvingas krypa till korset när det börjar saknas pengar till välfärden.

Lena Hennel
Publicerad
Annons

I en intervju med nyhetsbyrån Reuters i helgen sade Konjunkturinstiutets prognoschef Jesper Hansson att han skulle välkomna ett återinförande av fastighetsskatten. På lördagen förklarade professor John Hassler, ordförande för regeringens eget expertorgan, finanspolitiska rådet, för SvD att han delar den uppfattningen.

Lars Calmfors, professor i nationalekonomi och den förste ordföranden för finanspolitiska rådet, är sedan länge inne på samma linje. 2012 kom han med hård kritik på DN-debatt.  I artikeln menade han att slopandet av fastighetskatten var ett ”grundskott” mot principerna bakom den stora skattereformen från 1990-talets första år. Att alliansen tog bort den handlade om ”rent valtaktiska överväganden”, skrev Lars Calmfors. Men redan då varnade han för att det i stort sett är omöjligt att återinföra den.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons