Påsköl – en ung tradition i Sverige
Specialbryggt öl till påsk har blivit en tradition, även om antalet brygder som slåss om uppmärksamheten har varierat ganska kraftigt år till år. 2014 är de olika sorterna 15 till antalet. Så då måste väl påskölet ha urgamla traditioner? Inte.
BERGLUNDS BIRA
Påsköl är ett ganska nytt påfund, i allafall i Sverige. 1991 introducerades Carlsberg Påskebrygd på den svenska marknaden.
I Danmark har man bryggt påsköl kommersiellt sedan 1890-talet medan det i Sverige alltså är en betydligt yngre tradition. Det finns ingen tidigare dokumentation att man på våra breddgrader skulle brygga ett speciellt påsköl.
Carlsberg Påskebrygd var kanske inget märkvärdigt öl i sig, men det har ändå satt något av en standard för hur ett påsköl ska se ut och uppföra sig. Det vill åtminstone vi hävda.
Lite åt det rödskimrande hållet, lätt karamelligt och gärna lite starkare än vanligt (drygt sju volymprocent alkohol var en gång betydligt starkare ”än vanligt”. Idag kan medelprocenten när ett 20-tal nya öl släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment ligga högre än så).
Vill man hitta ett ursprung i någon speciell ölstil så får det bli Märzen. Märzen är ett öl som traditionellt bryggdes i mars (März på tyska). Ölet fick lite högre alkohol- och vörtstyrka än förebilden Wiener, för att bättre klara sommarvärmen bättre.
Märzen låg för övrigt också till grund för Oktoberfestölet, som idag mest består av lite starkare ljus lager.
Sveriges kvalitetssajt för nyheterblog.svd.se