Recension

In a dark and northern placeUnderbar tragikomik i vinternatten

Lars Ring
Publicerad
Annons

Ett torg någonstans. Det är kallt. Smutsig snö mot en svart himmel. Köpcentret ska fylla 30 år - det är visserligen stängt men kommunen vill ändå fira, eftersom man har en hemlig överraskning, en nyetablering av något som har med mat att göra. Äntligen ska den onda cirkeln av nedläggningar och flyttningar brytas och därför anordnas en talangjakt. En stjärna ska födas på den mörka, nordliga himlen denna kyliga natt.
Mattias Andersson har skrivit en ny ungdomspjäs för Backa teater. Titeln låter som en fantasyroman av Philip Pullman och som en möjlig hälsning till honom står en uppstoppad isbjörn på den annars tomma scenen. Stycket har en dramaturgi som påminner om stadskamper och amatörtävlingar på tv, något hopplöst tomt och solkigt vidhänger arrangemanget. Det är en
dyster värld som skildras på ett muntert sätt: en vinternattstragikomedi, för att travestera Shakespeares somriga version av hur människor irrar runt i en skog av vardag och hämmad lust.

Linda, 13, och Markus, 12, träffas av en slump. Linda lever i en MTV-bubbla och talar mest gangsta”-engelska. Markus tvingas bo med sin far eftersom mamman träffat en ny man. Lindas mamma tjatar - och det samma gör Markus på sin pappa som närmast autistiskt bedövar sig med dvd-filmer. Han är arbetslös.
På torget väntar också Yvett Larsson, före detta Bertstjärna, kommunalrådet Benny som möjligen älskar Lindas mamma och rockbandet Flummig filmjölk med sina grå hippies som dock ännu vet hur man får golvet att gunga.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons