Sverige sviktar i vård av dold folksjukdom
Sverige är världsledande på att klara hjärtinfarkter. Men för dem som har hjärtsvikt är resultaten betydligt sämre – och bara hälften av alla som lider av sjukdomen vet om det.
– Ibland är den så svår att jag bara kan gå några meter innan jag måste stanna och få hjälp, säger Lena Holmbeck, som haft sin sjukdom sedan mitten av 1990-talet.
Riksförbundet HjärtLung riktar nu strålkastaren mot de dolda folksjukdomarna. Det handlar om förmaksflimmer, KOL och hjärtsvikt och uppskattningsvis lider 1,2 miljoner människor av dessa tre sjukdomar. Drygt en tredjedel av dem, mer än 400 000 svenskar har hjärtsvikt, men det är bara hälften av dem som vet om det.
Omkring 200 000 svenskar har mer eller mindre allvarliga symptom men har inte fått sin diagnos. Många är äldre och söker sig till vårdcentralerna och är trötta, svullna och andfådda men får höra av det är naturligt att vara lite trött när man är gammal. Många av dem åker också ut och in på akutmottagningarna och har ofta bland de längsta väntetiderna eftersom de sällan har livshotande akuta tillstånd.