ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Fuck skolan. Niorna i förorterna om skolan och skolpolitikenSkolbränder som motståndshandling

Författarna till skolkritiska ”Fuck skolan” vill ge röst åt svaga elever, men landar i revolutionsromantik, skriver Jenny Maria Nilsson.

Jenny Maria Nilsson,
Publicerad
Annons

Det är givetvis effektfullt att Eija Hetekivi Olsson och Jerker Andersson i sin bok ”Fuck skolan” har varvat elevers skolberättelser med politikers citat om skolan. Rätt som man läser något som tycks hämtat ur en av Dantes kretsar – i själva verket är det en elev som beskriver sin skolmiljö – så kommer det här: ”Det är inte riktigt min bild, att högstadieelever generellt saknar förtroende för politiker.” (Sagt av en riksdagsledamot i utbildningsutskottet. Utöver sådan information är citaten anonyma.)

Nähä? Men det är min uppfattning att de som använder uttrycket ”min bild” är opålitliga, inte sällan politiker som besväras av verkligheten och av olika anledningar vill passa in den i ”sin bild”, vilket ska utläsas ”sin agenda”. Och hoppsan! Där råkade vi urskilja en av politikens största svagheter, självaste akilleshälen: ideologi och egenintresse tillåts trumfa sakförhållanden.

Laddar…