Skärgårdskultur på Brottö ett eget reservat

När Stockholm sökte en miljö unik för länet, föll valet på ett småskaligt skärgårdsjordbruk. I veckan invigdes länets första kulturreservat på Brottö i Stockholms mellanskärgård. Invigningen blev också starten för projektet Kulturår i skärgården.

Publicerad
Annons

Matts Jansson med fru Solveig håller landskapet öppet med hjälp av skotska höglandskor. De är lika tåliga som den historiska skärgårdskon, kan gå ute året om och kan beta både skog och strandängar.

Brottö är en levande jordbruksbygd och inget Skansen, även om besökare lätt får något simmigt i blicken när de kliver av på ångbåtsbryggan. Vackra skärgårdshus med glasverandor, faluröda lador, ängar, gärdesgårdar, grusvägar, kossor och strandängar, allt omgivet av glittrande fjärdar. Men Brottö, några timmars båtresa från Stockholm, är vardag året runt för fem familjer, varav två bedriver jordbruk och fiske. Sommartid växer befolkningen till 52 hushåll.
Att bedriva skärgårdsjordbruk är inte detsamma som att leva på det, vilket lett till det typiska för jordbruken på skärgårdsöarna: mångsyssleriet. Förr var det jordbruk, boskap, jaktoch fiske. I dag räcker inte det, utan de flesta som bor på öarna bygger hus och bryggor åt sommargäster, tömmer sopmajor och toaletter i småbåtshamnarna, är tillsynsmän och tillsynskvinnor, kör bullbåtar och sjötaxi och servar fritidsbåtar. För att överleva måste de hitta jobb där det går, jordbruket får skötas vid sidan om. Det är också är ett av skälen till att det
inte finns så många kvar.
Matts Jansson, som tillbringade sommarloven på farmor och farfars gård på Brottö, tog upp stafettpinnen, som han säger, när han tog över gården. Att bli en del av ett kulturreservat är välkommet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons