Jordens ekologiska resurser slut för i år

Det är tisdagen den 19 augusti och årsproduktionen av jordens ekologiska resurser är slut för i år. Varje år infaller Overshoot day – ett begrepp som beskriver trycket på jordens resurser – allt tidigare, vilket är ett tecken på att människan inte lever tillräckligt hållbart.

Emelie Nyman
Publicerad
Annons

Årligen beräknar forskare belastningen på naturen och får på så sätt fram ett datum för när årsproduktionen av ekologiska resurser är förbrukad. I år infaller den dagen tidigare än någonsin. Datumet är satt till den 19 augusti (förra året var datumet den 20 augusti och 1987 inföll dagen den 19 december) och den ödesdigra dagen går under begreppet Overshoot day, som organisationen Global Footprint Network står bakom.

– Overshoot day är ett sätt att förklara hur hårt tryck vi sätter på jordens resurser. Vi använder ekologiska tjänster och resurser snabbare än vad jorden återskapar dem. Till exempel hinner inte jorden med att suga upp koldioxidutsläppen, vi pumpar upp olja och kol snabbare än vad planeten kan hantera, säger Carina Borgström Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF, till SvD.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons