Sveriges bästa krogar och årets trender

Igår lanserades årets upplaga av White Guide 2011. Här är Sveriges bästa restauranger och årets trender inom krog, mat och vin. Hemkärnat smör, mossa, alger och gamla mjölkkossor i stället för japanska biffar. Det är några av nuvarande och kommande heta trender enligt White guide 2011.

Publicerad
Franzén & Lindeberg. Vinnare nummer 1 i Årets Bästa Restaurang.

Franzén & Lindeberg. Vinnare nummer 1 i Årets Bästa Restaurang.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Plats 6. Oaxen Skärgårdskrog, Oaxen

Plats 6. Oaxen Skärgårdskrog, Oaxen

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT
Mikael Mölstad och ett antal hemliga testare har  ätit sig igenom hela Sverige på jakt efter årets smakupplevelser. White guide – krogguiden  har blivit en oumbärlig trendspanare för alla som äter ute.

Mikael Mölstad och ett antal hemliga testare har ätit sig igenom hela Sverige på jakt efter årets smakupplevelser. White guide – krogguiden har blivit en oumbärlig trendspanare för alla som äter ute.

White Guide Global Gastronomy Award 2011 tilldelas den franske stjärnkocken Alain Passard, l'Arpège, Paris.  Magnus Ek, Oaxen,  får utmärkelsen bland annat för sin ”passionerade utforskning av den lokala smak- och råvaruvärlden i sin omnejd”.

White Guide Global Gastronomy Award 2011 tilldelas den franske stjärnkocken Alain Passard, l'Arpège, Paris. Magnus Ek, Oaxen, får utmärkelsen bland annat för sin ”passionerade utforskning av den lokala smak- och råvaruvärlden i sin omnejd”.

Foto: MICHEL LIPCHITZ OCH JUREK HOLZER
White Guide Global Gastronomy Award 2011 tilldelas den franske stjärnkocken Alain Passard, l'Arpège, Paris.  Magnus Ek, Oaxen,  får utmärkelsen bland annat för sin ”passionerade utforskning av den lokala smak- och råvaruvärlden i sin omnejd”.

White Guide Global Gastronomy Award 2011 tilldelas den franske stjärnkocken Alain Passard, l'Arpège, Paris. Magnus Ek, Oaxen, får utmärkelsen bland annat för sin ”passionerade utforskning av den lokala smak- och råvaruvärlden i sin omnejd”.

Foto: MICHEL LIPCHITZ OCH JUREK HOLZER
Annons
Franzén & Lindeberg. Vinnare nummer 1 i Årets Bästa Restaurang.

Franzén & Lindeberg. Vinnare nummer 1 i Årets Bästa Restaurang.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Plats 6. Oaxen Skärgårdskrog, Oaxen

Plats 6. Oaxen Skärgårdskrog, Oaxen

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT
Mikael Mölstad och ett antal hemliga testare har  ätit sig igenom hela Sverige på jakt efter årets smakupplevelser. White guide – krogguiden  har blivit en oumbärlig trendspanare för alla som äter ute.

Mikael Mölstad och ett antal hemliga testare har ätit sig igenom hela Sverige på jakt efter årets smakupplevelser. White guide – krogguiden har blivit en oumbärlig trendspanare för alla som äter ute.

White Guide Global Gastronomy Award 2011 tilldelas den franske stjärnkocken Alain Passard, l'Arpège, Paris.  Magnus Ek, Oaxen,  får utmärkelsen bland annat för sin ”passionerade utforskning av den lokala smak- och råvaruvärlden i sin omnejd”.

White Guide Global Gastronomy Award 2011 tilldelas den franske stjärnkocken Alain Passard, l'Arpège, Paris. Magnus Ek, Oaxen, får utmärkelsen bland annat för sin ”passionerade utforskning av den lokala smak- och råvaruvärlden i sin omnejd”.

Foto: MICHEL LIPCHITZ OCH JUREK HOLZER
1/5
Franzén & Lindeberg. Vinnare nummer 1 i Årets Bästa Restaurang.

Franzén & Lindeberg. Vinnare nummer 1 i Årets Bästa Restaurang.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
2/5
Plats 6. Oaxen Skärgårdskrog, Oaxen

Plats 6. Oaxen Skärgårdskrog, Oaxen

Foto: STAFFAN LÖWSTEDT
3/5
Mikael Mölstad och ett antal hemliga testare har  ätit sig igenom hela Sverige på jakt efter årets smakupplevelser. White guide – krogguiden  har blivit en oumbärlig trendspanare för alla som äter ute.

Mikael Mölstad och ett antal hemliga testare har ätit sig igenom hela Sverige på jakt efter årets smakupplevelser. White guide – krogguiden har blivit en oumbärlig trendspanare för alla som äter ute.

4/5
White Guide Global Gastronomy Award 2011 tilldelas den franske stjärnkocken Alain Passard, l'Arpège, Paris.  Magnus Ek, Oaxen,  får utmärkelsen bland annat för sin ”passionerade utforskning av den lokala smak- och råvaruvärlden i sin omnejd”.

White Guide Global Gastronomy Award 2011 tilldelas den franske stjärnkocken Alain Passard, l'Arpège, Paris. Magnus Ek, Oaxen, får utmärkelsen bland annat för sin ”passionerade utforskning av den lokala smak- och råvaruvärlden i sin omnejd”.

Foto: MICHEL LIPCHITZ OCH JUREK HOLZER
5/5

Citat från galan

”Det finns en ny självsäkerhet i den svenska gastronomin med en stolthet över våra råvaror och våra traditioner, säger
Mikael Mölstad, förlagschef på
White Guide (och
vinbloggare här på svd.se). Idag är Sverige en superspännande gastronomisk destination för utlänningar och ett matland som det är värt att resa runt i som svensk.”

WHITE GUIDE - EN GALA, TOLV VINNARE OCH ÖVER TUSEN GÄSTER

Årets bästa restauranger är enligt White Guide 2011 två:
Frantzén/Lindeberg, Stockholm och
Oaxen Krog, Mörkö. Årets Matupplevelse finns på
Fäviken Magasinet, Åre/Järpen.

Förutom dessa tre håller ytterligare åtta restauranger internationell mästarklass. De är Operakällaren, F12 Restaurant, Mathias Dahlgren Matsalen, Esperanto, Mistral och Lux Stockholm från Stockholm samt Kock & Vin, Göteborg, och PM & Vänner, Växjö. Cirka 800 restauranger och 90 barer har bedömts av testarna från White guide.

Lista: Årets vinnare

Årets Bästa Restaurang (två vinnare): Franzén & Lindeberg och Oaxen Krog

Årets Matupplevelse: Fäviken Magasinet, Järpen

Årets Serviceupplevelse: Matbaren, Mathias Dahlgren

Årets Stjärnskott: Linnea Art Restaurant, Göteborg

Annons
Annons

Årets Rising Star: Daniel Berlin, Skåne tranås

Årets Ekokrog: PM & vänner

Årets vinupplevelse: Operakällaren Matsalen, Stockholm

NYHET: Årets
Kaffeupplevelse: Pontus (första gången)

NYHET:
Årets bar: Guldbaren och Marie Laveau

Årets miljö och stämningsupplevelse: Bastard, Malmö

Årets Värt en Resa: Vendel Ales stenar

Årets Hjärtekrog: Sturehof

Årets Svenska Gastro nomiska Hyllning: Magnus Ek, Oaxen krog, Mörkö

Utmärkelsen
White Guide Global Gastronomy Award: Alain Passard, l’Arpège, Paris.

Årets trender enligt White guide 2011

Perfekta råvaror, helst uppgrävda bakom husknuten. Den egna trädgården och den närmaste naturen är skafferiet.

Årets fett: Hem- och huskärnat, där- och härkärnat smör, överallt, liksom brynt smör i alla varianter, inklusive crème och pulver.

Årets mejeriprodukter: Vassle och mese.

Gamla svenska mjölkkossor har bättre fettansättning än de speciella köttraserna och går en ny framtid till mötes på tallrikarna. De japanska wagyubiffarna får se sig besegrade.

Årets kött: Häst. Serverad som planka, som tartar och lite varstans utan att gästen får veta det.

Årets fågel: Tupp.

Årets inälva/utälva: Märg, oxsvans, nöthjärta samt torsk- och griskinder.

Årets firre: Piggvar.

Grönsaker: Gurka, salicorne, romanesco samt rams-, pip- och kajplök.

Rotsaker: Majrova, morot, rödbeta, rättika.

Ört: Ostronört, persilja, lavendel, salvia, älgört.

Naturgodis: Grönmossa, slånlav, harsyra, lingon, fläderbär, blåstång.

I vinglasen: Fler naturliga och biodynamiska viner. Mjukare, elegantare och mer balanserade rödviner. Viner med typisk karaktär, helst med franskt och klassiskt ursprung.

Trender vi ser härnäst:

Gammelsugga

Bordsbakat

Oxhjärta

Strömming

Snigel

Grönmossa

Vitkål

Fångstzonidentifierat

Maskrosrot

Huvudsallat från egen täppa

Annons
Annons
White Guide Global Gastronomy Award 2011 tilldelas den franske stjärnkocken Alain Passard, l'Arpège, Paris.  Magnus Ek, Oaxen,  får utmärkelsen bland annat för sin ”passionerade utforskning av den lokala smak- och råvaruvärlden i sin omnejd”.

White Guide Global Gastronomy Award 2011 tilldelas den franske stjärnkocken Alain Passard, l'Arpège, Paris. Magnus Ek, Oaxen, får utmärkelsen bland annat för sin ”passionerade utforskning av den lokala smak- och råvaruvärlden i sin omnejd”.

Foto: MICHEL LIPCHITZ OCH JUREK HOLZER

Ättika

Rosé

Kokkaffe

Lista på krogar som håller Internationell Mästarklass

NY (nya på Mästarklasslistan 2011

  • • Oaxen Krog, Mörkö – 38/93
  • = Mathias Dahlgren – Matsalen, Stockholm – 37/92
  • = Kock & Vin, Göteborg – 37/90
  • = Esperanto, Stockholm – 37/89
  • = Lux Stockholm, Stockholm – 36/87
  • – 11. PM & Vänner, Växjö – 36/86

Framför restaurangen markeras status jämfört med 2009:

= (ingen stor förändring)

  • (på väg upp)

– (har tappat något)

Förklaring: Den första siffran i sifferparet vid varje restaurang anger antal matpoäng av 40 möjliga. Den andra siffran anger restaurangens totalpoäng av 100 möjliga.

Restauranger i Mästarklass rangordnas i första hand efter matprestationer – i andra hand efter totalpoäng.

Restaurangguiden White Guide utkommer årligen och är en heltäckande kartläggning av det landets intressantaste restauranger. Den uppstod genom en sammanslagning av de två tidigare guiderna Vägarnas Bästa och Gourmet 199 Bord.

  1. Frantzén / Lindeberg, Stockholm – 38/93
  2. Operakällaren, Stockholm – 37/93
  3. F12 Restaurant, Stockholm – 37/92
  4. Fäviken Magasinet, Åre – 37/90
  5. Mistral, Stockholm – 37/84
White Guide Global Gastronomy Award 2011 tilldelas den franske stjärnkocken Alain Passard, l'Arpège, Paris. Magnus Ek, Oaxen, får utmärkelsen bland annat för sin ”passionerade utforskning av den lokala smak- och råvaruvärlden i sin omnejd”. Foto: MICHEL LIPCHITZ OCH JUREK HOLZER

White guide hyllningar

Magnus Ek Oaxen får Årets gastronomiska hyllning av restaurangguiden White guide. Han får utmärkelsen bland annat för sin ”passionerade utforskning av den lokala smak- och råvaruvärlden i sin omnejd” och ”för att med en obändig experimentlusta ha utvecklat nya tekniker för att avlocka alla dessa råvaror deras innersta smakhemligheter”.

White Guide Global Gastronomy Award 2011 tilldelas den franske stjärnkocken
Alain Passard, l'Arpège, Paris.

www.whiteguide.sewhiteguide.se
Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons