Tyrannernas lyxpalats

När diktatorer störtas och deras palats plundras sipprar bisarra ­bildbevis ut på megalomanisk lyx. Maktfamiljernas extravaganta livsstil var i sig en viktig orsak till att de arabiska folken gjort revolt. Och bilderna visar att tyranner världen över har en anmärkningsvärt likriktad inredningssmak.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Libyerna kunde inte tro sina ögon när de förra veckan tog sig in bakom betongmurarna i den forna ledarens högkvarter Bab al-Azizia. Mitt i centrala Tripoli hade Muammar Gaddafi låtit uppföra ett Michael Jacksonskt Neverland komplett med tekoppskaruseller och zoo. I byggnaderna fanns dyra tavlor, väggmålningar och kopior av 1300-talsmöbler. Många rebeller och civila tog med sig ”souvenirer” – gardiner, stolar, hjälmar, guldpläterade pistoler, hemmabiosystem – och fotograferade.

Hos Gaddafis dotter Aisha fick de bland annat chansen att posera i en förgylld soffa i form av en sjöjungfru – vars ansikte är misstänkt likt ägarinnans. Libanesiska frilansfotografen Fadi Yeni Turk var en av dem som tog sig i in i hennes hem, som han beskriver som sanslöst kitschigt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons