Aborter leder inte till cancer

Varken abort eller missfall leder till ökad risk att få bröstcancer. Det är slutsatsen i världens största analys av sambandet mellan avbrutna graviditeter och bröstcancer.

Inger Atterstam
Publicerad
Annons

Ett av de militanta abortmotståndarnas främsta argument mot abort har varit att det ökar kvinnornas risk att utveckla brösttumörer. Detta budskap framfördes så sent som i onsdags av professor Wanda Franz, ledande amerikansk antiabortlobbyist, i den svenska riksdagen. Hon var inbjuden av riksdagsföreningen Forum för familj att tala om abortfrågan.
Även i den vetenskapliga världen har eventuella cancerrisker varit kontroversiell, inte minst i USA där allt som har med abort att göra är oerhört eldfängt. Samtidigt har de studier som har gjorts visat varierade slutsatser och därför ökat på förvirringen.

– Misstankarna om att avbrutna graviditeter skulle kunna påverka bröstcancer är helt logisk att studera, säger professor Anders Ekbom, epidemiolog vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Hormonpåverkan och graviditeter är starkt kopplade till bröstcancer, till exempel vet vi att ju flera fullbordade graviditeter helst vid så unga år som möjligt skyddar mot bröstcancer.
För att försöka bringa reda i
osäkerheten har en forskargrupp vid universitet i Oxford i Storbritannien gått igenom varenda studie som gjorts i ämnet i hela världen.
Forskarna leds av professorerna Valerie Beral och Richard Peto. I dagens nummer av den brittiska medicinska tidskriften The Lancet kan de ge besked: analyser av sammanlagt 53 studier omfattande 83 000 kvinnor visar att avbruten graviditet inte ökar bröstcancerrisken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons