Gott om pärlor på Kiasma

Den internationella utställningen Ars 06 på Kiasma i Helsingfors tar fasta på konstens roll i vår föränderliga verklighet. Utbudet av teman och tekniker är generöst och varierat, och här finns många enskilda pärlor, tycker Katji Lindberg.

Katji Lindberg
Publicerad
Annons

Konstkatalogen kan i bästa fall fungera som en brygga mellan verken och publiken. Genom sitt tilltal kan den antingen bjuda in eller stänga ute. Språk och utförande bär på osynliga signaler, inte oviktiga för en samtidskultur som vill verka jämlikt.
Under mitt besök på den sjunde Ars-utställningen på Museet för nutidskonst Kiasma i Helsingfors har jag dessa frågor i bakhuvudet. Därför gläds jag åt den lilla katalogen Öppningar, troligtvis riktad till barn i mellanstadieåldern. Emellertid har både den och ”vuxenkatalogen”, i coffee table-utförande, priset emot sig. Den senare är också tung; både vikt- och textmässigt.
Frågan är hur mycket kataloggenrens akademiska prosa tillför - även om den, enligt utsago, är skrivna av ”experter” - eftersom texterna genom sitt begränsade omfång ofta verkar skissartade.

I den spanska gruppen El Perros installation Security on site får besökarna också handfast vägledning av museivärdarna, som i det här
fallet förhindrar att någon mot sin vilja blir inlåst för länge i buren av säkerhetsglas.
Efter att dörrarna burdust smällts igen är enda sättet att komma ut igen att förlita sig på att någon utanför buren, samtidigt som man själv, trycker på öppna-knappen. En kommentar till övervakningssamhället som nära nog tippar över i grabbighet.
Berlinde De Bruyckeres Stum häst har varken ögon eller lemmar där den ligger på obduktionsbordet/altaret. Hon formulerar genom sina deformationsskulpturer ett stort allvar - ändå med en liten gnutta distans.
Inför Shu-Min Lins suggestiva, interaktiva damm med lotusblommor och karpar förbyts min entusiasm i förvirring. Det som i förstone verkar vara trolleri - min avslappnade hjärnas alfavågor, registrerade genom EEG och omvandlade till datoranimerade fiskar som hoppar in en korg - blir mer till en halvtom gest, när det visar sig att karparnas antal är konstant. Ett tekniskt missöde?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons