ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Flykt från verkligheten

Claes Arvidsson
Publicerad
Annons

Ett omslingrat ungt par under en bild av Che Guevara. Det skulle ha kunnat vara en interiör hämtad från en studentvänstermiljö under det långa 70-talet, men det är en annons som ska locka oss att resa till Kuba. Det säger åtskilligt om kunskapsnivån både hos Apollo som står bakom reklamen och hos de förväntade kunderna.
Framför allt säger annonsen något om den fortsatta romantiseringen av den kubanska revolutionen. Är det tänkbart att i något annat fall sälja resor där huvudattraktionen är en person som var med om att införa en diktatur?
Inte minst mot bakgrund av den senaste årets upptrappade repression mot pluralismaktivister blir idylliseringen stötande. Visst kan man ha det skönt på någon isolerad resort, men det kräver en annan förmåga till verklighetsflykt än den som de tiotusentals kubaner har visat prov på genom att fly undan en vanligare verklighet.
För Amerikahatarna måste det vara svårsmält att kubanerna flyr till USA - ”det land som hotar friheten”. För oss andra vållar det problem att
president George W Bush nu valt (med en nick mot den viktiga exilkubanska väljargruppen) att satsa på en mer isolationistisk Kubapolitik med en återgång till en striktare sanktionspolitik, t ex i fråga om turism.
Det går inte att fly från verkligheten. Sanktionspolitiken har misslyckats och i stället blivit Fidel Castros enda kvarvarande fikonlöv. Bättre då att låta kapitalet flöda och låta marknaden rulla ut röda mattan för friheten.

Laddar…