Det ska va goth att leva

Från att ha varit en smått hatad subkultur som beskyllts ligga bakom allt från morden i Columbine till Evanescence har gothen tagit steget in i folkhemmet. Till och med präktiga heminredningskedjan Duka skyltar med svarta ljuskronor och ornamenterade mönster. Svart är det nya svarta.

Harry Amster
Publicerad
Annons

Ordet goth kommer av det engelska ordet ”gothic” (gotisk) och förknippas ofta med ”en vurm för romantik och ibland ockultism” om man ska tro Nationalencyklopedin. Uppslagsverket konstaterar också att ”klädstilen kännetecknas av svarta, kroppsnära kläder, långa rockar, svartfärgat hår och blekt, vitpudrat ansikte med markerad, svart sminkning runt ögonen.”
Men det som framför allt verkar karaktärisera genren är förnekelse av den. Gothartister över hela världen svär sig fria från allt ansvar så fort genren förs på tal. Robert Smith benämner sin grupp The Cure som regnrocksband: ”Vi var aldrig goth”. Och Daniel Ash i Bauhaus hävdar vidare: ”The Cure, Joy Division, Siouxsie tänker folk på som goth för att de bar svart. Så kan det inte vara, för då skulle väl Johnny Cash vara goth, eller hur?”

Amerikanska nygotharna Evanescence sålde 14 miljoner ex av sin debutskiva Fallen och uppföljaren The open door gick direkt in på USA-listans förstaplats när den släpptes för ett par veckor sedan. Gruppen påminner om
det klassiska gothbandet Siouxie and the Banshees, texterna är melankoliska och sångerskan Amy Lee brukar i intervjuer säga saker som: ”Det är tungt att vara jag”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons