Krönika

Maria Collsiöö:Svenskar i framkant när gröna vintrenden växer

Maria Collsiöö

Att dricka vin utan tillsatser blir alltmer självklart och naturligt för många. Men kan Systembolaget möta intresset och erbjuda ett tillräckligt varierat utbud?

Maria Collsiöö
Publicerad
Annons

En av de sista dagarna i januari och jag sitter med solen i ögonen på en sliten, grönmålad metallstol och äter skivor av lufttorkad korv. Min vana trogen petar jag bort skinnet men får höra att jag då missar en del av smaken, eftersom korven är hantverksmässigt tillverkad med naturskinn.

Mannen som bjuder på lokala charkuterier heter Tom Lubbe. Sydafrikanen som i Roussillon under namnet Domaine Matassa producerar lättdruckna, osvavlade viner med endast 11 procent alkohol. Sinnebilden för de hippa naturvinerna.

På en annan planet, åtminstone smakmässigt, befinner sig vinerna från pensionerade rugbyproffset Gérard Bertrand. Vingården Château L’Hospitalet, ett av hans senaste förvärv i vinimperiet, genomgår nu en omställning till biodynamisk odling. Vinerna är välgjorda, eldiga, extraherade och ambitiösa med ursprunget La Clape i Languedoc.

Vi svenskar ligger i framkant när det gäller att dricka ekologiskt men trenden är stor i hela Europa. Ett tydligt tecken på det är vinmässan Millésimé Bio i Montpellier. Här ryms 900 utställare av ekologiskt och biodynamiskt certifierade viner. Samtidigt pågår även ett antal mindre mässor i staden, och även där ligger fokus på gröna viner.

Annons
Annons

På vinmässan Millésimé Bio ligger fokus på gröna viner.

Att dricka vin utan tillsatser blir alltmer självklart och naturligt för många. En som applåderar utvecklingen är vinmakaren Robert Eden från Chateau Maris i franska Minervois. Han har under 20 år anammat de biodynamiska principerna, och med stor experimentlusta gör han grenachevin som jäser i betongägg och syrah lagrat på ny ek för den amerikanska marknaden.

Systembolaget lyfter fram ekologiskt vin genom en grön markering på hyllkantsetiketten och sökbarhet på webben. En av anledningarna till den ökade försäljningen är att vinerna befinner sig inom ett visst prissegment. Av rött ekologiskt vin i flaska finns ett 80-tal viner i butik varav närmare 60 viner kostar under 100 kronor. Ett större urval finns i beställningssortimentet. Men ekologisk märkning är inte alltid synonymt med kvalitet och att vinet smakar gott.

Franska ekologiska favoriter

2014 Petit Chablis Les Bouchardes

nr 99447, 149 kronor, vitt, friskt & fruktigt

Vinmakarsonen Romain Bouchard gör ett ungt, svalt och örtigt vin med fläkt av regnvåta stenar. Lagra ett år för en rundare, mera utvecklad smak. Kyl vinet och öppna ett dussin ostron eller drick till ett fat med milda charkuterier.

Drick: 2016–2018.

Annons
Annons

2014 Saint-Véran Domaine de la Croix Senaillet

nr 5222, 129 kronor, vitt, friskt & fruktigt

Vit bourgogne med diskret mandarinfrukt och saftig äpplighet. Druvan chardonnay ger här en rund och frisk smak med harmonisk, lätt bitter avslutning. Drick till rostade rotsaker med aioli.

Drick: 2016–2019.

2014 Les Lauzeraies Tavel

nr 2724, 109 kronor, rosévin, fruktigt & smakrikt

I byn Tavel, i Rhônedalen, görs mörkt rosa roséviner som går att spara något år. Med sin moget friska jordgubbston och bra balans passar vinet till rätter smaksatta med saffran. Tips: marinera kyckling med saffran, olivolja och skivor av vitlök. Ugnstek tillsammans med potatis och morötter.

Drick: 2016–2017.

2012 Domaine Santa Duc Gigondas

nr 74048, 219 kronor, rött, kryddigt & mustigt

Grenachedominerat, rustikt fruktigt, örtigt och balanserat vin från familjeegendomen Santa Duc i södra Rhônedalen. Den tydliga tanninstrukturen och mörka frukten gör att vinet passar bra till rätter av nötkött med örter och gärna en gräddig potatisgratäng.

Drick: 2016-2022.

2013 JT Château de Nages

nr 90186, 189 kronor, rött, kryddigt & mustigt

Tät, blåbärsbärig, och maffigt strävt vin i eldig, tanninrik och modernt fatrostad stil. Mestadels syrah och några procent mourvèdre i blandningen. Häll gärna på karaff någon timme innan serveringen så blir vinet mer tillgängligt. Gott till vintergrillen.

Drick: 2016–2020.

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons