ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Elbehandling räddning för paret Dukakis

STRÖM MOT DEPRESSION. Först när Kitty Dukakis ­vågade prova ECT, elbehandling, mot sina djupa depressioner blev hon påtagligt bättre .– Utan ECT hade inte Kitty varit här idag, säger maken Michael, före detta demokratisk presidentkandidat som många gånger funnit sin hustru utslagen av alkohol under depressionerna.

Maria Carling
Publicerad
Annons

Paret Dukakis, Michael och Kitty, har redan tillbringat ett par timmar på Huddinge sjukhus när SvD får tillfälle att prata med dem över en kopp kaffe och en ostmacka i personalrummet. De två amerikanerna var i Skandinavien för att delta i en nordisk ECT-konferens i Norge. Därefter bjöd läkaren Håkan Odeberg, som startade den nya ECT-avdelningen för sju år sedan, in dem till Stockholm.

Runt fikabordet sitter också ­patienten Helga och några av sjuksköterskorna som sköter elbehandlingen. ECT-avdelningen på Huddinge sjukhus är ljus och förhållandevis trivsam. Många av patienterna kommer hit ofta för underhållsbehandling. Helga, som var avdelningens allra första patient för sju år sedan, är en av dem. Hon är här ungefär var ­tionde dag, ibland oftare, men aldrig mer sällan än var tolfte dag. Så ser hennes elbehandlingsschema ut. Det är olika från person till person. ECT är effektivt och snabbverkande för många patienter, men effekten varar ofta inte så länge. För de flesta räcker 8–12 behandlingar för att häva en dep­ression. Underhållsbehandling kan behövas under kortare eller längre tid. Sedan kan mediciner skydda tillräckligt mot återfall.

Laddar…