Analys

Mårten Schultz:17-åring blir hjälte efter dataintrång

Mårten Schultz

17-årigen som åtalades efter att ha hackat sig in i Umeå kommuns datasystem med syfte att visa på bristerna, har blivit en hjälte bland nätaktivister.

Hjälte eller brottsling, oavsett vilket framstår kommunens ersättningskrav på en halv miljon kronor som saltat, skriver SvD:s juridiska kommentator Mårten Schultz.

Publicerad
Annons

17-årige Erik Sundqvist har blivit något av en hjälte bland internetaktivister. Sundqvist hackade in sig i Umeå kommuns datasystem för att, som han själv menade, påvisa de stora säkerhetsbrister som fanns i systemet. För SVT förklarade han sig så här: ”Om du besöker socialtjänsten lagras dina uppgifter i ett system som inte är säkert och som du inte själv valt att finnas med i. Fast det var olagligt tyckte jag det var nödvändigt att uppmärksamma bristerna.”

Sundqvist åtalades för brottet och dömdes till ungdomsstjänst. I samband med brottmål är det inte ovanligt att den som skadats till följd av brottet begär ersättning för skadan. Men om skadeståndsfrågan är komplicerad ska den inte behandlas i samband med brottmålet, utan istället handläggas i en självständig, civilrättslig, rättegång.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons