ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Nya Slussen är en dramatisk försämring”

Nya Slussen innebär en dramatisk försämring för trafiken. Det är vår övertygelse att en modernisering av Slussen därför bör utgå från den nuvarande flexibla lösningen som bevisligen fungerat i 80 år. Det skriver sju bussförare i ett öppet brev till Expertgruppen för Slussenprojektet. Debattartikeln publiceras på SvD Kultur.

Publicerad

Stockholm är en vacker stad tack vare läget vid Mälaren och Saltsjön och utsikten från höjderna. Men det har en baksida: Staden är byggd på öar som är länkade med broar, åsar och berg delar staden. Det gör trafikplaneringen komplicerad. Alla städer har problem med bilköer vissa tider. Men det svåra är att klara av onormala störningar. Då måste alternativa vägar finnas, vare sig det gäller en akut eller en planerad störning. I en stad byggd på en slätt är det mindre problem, men i Stockholm blir det besvärligt. Detta vet vi bussförare, vi måste ofta ta annan väg, ibland planerat av trafikledningen, ibland på egna initiativ. Vi förstår därför Slussens betydelse.

Slussen är en av de strategiska trafikpunkterna i Stockholm och näst efter Centralen regionens viktigaste knutpunkt för kollektivtrafik. Den flexibla lösningen från 1935 erbjuder många körvägar. Slussen binder samman sju gator: Söder Mälarstrand, Stadsgården, Skeppsbron, Munkbron, Katarinavägen, Hornsgatan och Götgatan. Trots kraftiga höjdskillnader kan man ta sig mellan alla dessa gator.

Laddar…