Mats Johansson (1951–2017):I Trumpland syns ingen vändning i opinionen

Mats Johansson (1951–2017)

Efter en föga lyckad utlandsturné fortsätter USA:s minoritetspresident sitt korståg mot journalisterna och verkligheten, i hopp om att tysta sökandet efter sanningen om Rysslandskontakterna. Det går inte så bra.

Publicerad
Här vet dom i alla fall hur man tar hand om journalister.

Här vet dom i alla fall hur man tar hand om journalister.

Foto: Evan Vucci / TT
Annons
Här vet dom i alla fall hur man tar hand om journalister.

Här vet dom i alla fall hur man tar hand om journalister.

Foto: Evan Vucci / TT
Här vet dom i alla fall hur man tar hand om journalister. Foto: Evan Vucci / TT

”Det amerikanska folkets fiender”

USA:s president om medierna som bara publicerar påhitt (fake news).

MISSNÖJESSIFFRAN: minus 14,7 procent

Skillnaden mellan dem som är nöjda med hur minoritetspresidenten sköter jobbet (job approval) och dem som är missnöjda (39,7–54,4) är efter utlandsturnén stabilt negativ, enligt det vägda genomsnittet för den senaste månaden i RealClearPolitics (29/5). Gallups rullande tredagarssiffra visar ungefär samma gap (41–54).

I valet fick Trump tre miljoner färre röster än motkandidaten, vilket i opinionsmätningarna länge har balanserats av en trogen väljarbas. Nu börjar även stödet bland republikaner att svikta, och är nere på 75 procent, i en specialmätning från Reuters/Ipsos.

Ett republikanskt blodbad väntar i kongressvalen, skriver den konservative kolumnisten Erick Erickson, en Trumpmotståndare i högern.

Annons
Annons

Allt han har gjort har varit en total katastrof, sade den förre republikanske talmannen John Boehner vid ett offentlig framträdande refererat av magasinet Rigzone.

KREMLSPÅRET. Ljuset i flera undersökningar riktas efter nya uppgifter åter mot Trumprådgivaren Paul Manafort och de pengar han tjänat som rådgivare åt Ukrainas förra president Janukovitj. The Hill rekapitulerar och ger en överblick över pågående utredningar i senaten.

Under de pågående kongressförhören har sex underrättelsechefer vittnat om sin övertygelse att det förekom rysk inblandning i valrörelsen.

Trumps svärson Jared Kushner har haft en operativ roll i de ryska kontakterna, rapporterar Sveriges Radio.

IRANKRIG. Philip Gordon i Foreign Affairs är inte lugnad av Trumps utrikespolitiska manövrer och analyserar hans olika krigsvisioner.

TRUMPUTIN. Att mötet mellan Trump och Rysslands utrikesminister Lavrov i Washington enligt bilderna var så mysigt beror kanske på att herrarna har samma inställning till lagar och värderingar, tror sovjetexperten Anne Applebaum.

KONGRESSVAL. Opinionen inför de kommande mellanårsvalen ser ut att ha påverkats av presidentens agerande, särskilt vad gäller sjukvårdsreformen. Utan hänsyn tagen till kandidater och lokala förhållanden leder demokraterna över republikanerna på nationell nivå med 45-37 (22/5), enligt en sammanvägning av opinionsmätningar i Huffington Post.

Valforskare anser dock att övertaget inte kommer att räcka; den dubbla ledningen skulle behövas för att demokraterna skulle kunna vara säkra på en sving i representanthuset till demokratisk majoritet.

TITTARTIPS! USA:s underhållare jublar åt hur presidenten föder branschen. Missa inte Seth Myers analyser av Trumps kroppsspråk!

Veckans Trumpkrönikör: Mats Johansson

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons