ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Höga räntor på smålån oroar FI

Flera små låneföretag, som hanterar långivning mellan privatpersoner, växer i Sverige. Ett av de senare som har gått ut med reklamkampanjer är Trustbuddy – där den effektiva räntan på ett litet lån kan bli närmare 2000 procent. Finansinspektionen oroas av utvecklingen och vill få makten att utöva större tillsyn.

Carolina Neurath
Publicerad
Annons

Trustbuddy, Savelend och Moneybuddy. Det är namnen på några av de nya lånebolag som är ett växande fenomen i Sverige. Affären går ut på att privatpersoner lånar ut pengar till företaget till en hög ränta, medan företaget i sin tur lånar ut pengarna vidare – till skyhög ränta. Själva kallar bolagen det för ”nästa generations banksystem”, och den ”sociala banken där privatpersoner hjälper varandra.”

På Moneybuddy, som exempel, har ett lån på 2000 kronor en effektiv ränta på 219 procent. Men Trustbuddy, som är Nordens största spelare i den här sektorn, har en effektiv ränta på ett 2000-kronorslån på 1700 procent, efter 30 dagar. Är lånet mindre, på 1500 kronor, blir räntan 2500 procent.

Laddar…