Hummersoppa med lakrits och krispig fänkål
Våga göra en hummersoppa med smak av lakrits
4 portioner
Soppa
200 g hummerskal
1 morot, skalad
1 palsternacka, skalad
1/2 gul lök, skalad
2 msk kallpressad rapsolja
2 msk tomatpuré
4 msk cognac
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 dl vitt vin
1 liter vatten
3 dl grädde
Salt och peppar
1 smörklick
Till servering
1 fänkål
1 msk citronjuice
1 morot, skalad och tärnad
1 palsternacka, skalad och tärnad
2 msk kallpressad rapsolja
1 tsk lakritspulver av god kvalitet
- Värm ugnen till 200 grader. Rosta hummerskalen i ugnen i 10 minuter.
- Skär morot och palsternacka i små tärningar och skiva löken. Fräs i rapsoljan tills de är gyllenbruna. Tillsätt hummerskalen och fräs alltsammans några minuter.
- Tillsätt tomatpurén och rör om väl, tillsätt sedan cognacen. Låt alkoholen koka bort, detta tar ca 1 minut, alternativt tänd eld på cognacen och flambera, om möjligt utan att elda upp köket.
- Tillsätt pepparkorn, lagerblad, vin och vatten. Koka upp, sänk värmen och låt buljongen sjuda i ca 20 minuter.
- Sila buljongen och häll tillbaka i rengjord kastrull. Tillsätt grädden och koka ner tills hälften av vätskan återstår. Smaka av med salt och peppar.
- Skölj fänkålen och skiva så tunt som möjligt med kniv eller med mandolin. Lägg i isvatten, detta gör fänkålen krispig. Ta upp, låt rinna av och smaka av med citronjuice före servering.
- Fräs morot och palsternacka i oljan. Salta och peppra.
- Före servering: Mixa soppan med en klick gott smör. Detta gör soppan glansig, rik och mer attraktiv genom sin skumkrona.
- Fördela fänkål och rotfruktstärningar i tallrikar. Häll på soppan och pudra över lakritspulver.
Annons