Framtiden finns i Europa

Igår skrev vi om Ouare, Michel Papa Ndong och Souleymane Diouf som jobbar hårt i Sverige för att kunna skicka hem pengar till Senegal. Idag berättar vi om livet för deras familjer i Senegal, om förväntningarna och kraven på dem som har rest utomlands.

Publicerad
Annons

I Senegal är emigration det ständiga samtalsämnet. Önskan att ge sig väg, historier om de som har rest. Rykten sprids i takt med ljudet av grytlocken som öppnas och stängs. En viskning, en längtan, en nyhet smiter ut med det kryddstarka matoset. Vem har lyckats, vem har inte, vem tänker på sin familj, vem har blivit västerländsk och egoistisk?
Ouares mamma berättar stolt att det är tack vare hennes två döttrar i Sverige som huset är så fint inrett. Det enda hon önskar sig är att huset skulle ha en våning till. I Senegal mäts framgång i hur högt hus man lyckats bygga.

När någon i kvarteret bygger till en våning hör man ofta att det är dottern, sonen eller maken i Italien eller Frankrike som har bekostat det. Många avundsjuka blickar kastas och de unga skyndar att gå samma väg.
– Om någon man känner har rest iväg och efter två–tre år bygger ett stort hus här hemma, köper en bil och gör vad han vill tack vare sin förmögenhet, ja då är det klart att man också vill ge sig iväg, säger Michel Papa Ndongs yngre bror Louis Ndong.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons