Fakta om konståkning

Den 20 januari gör Adrian Schultheiss debut i internationella seniorsammanhang, i EM i Lyon.
Den 20 januari gör Adrian Schultheiss debut i internationella seniorsammanhang, i EM i Lyon.
SvD
Publicerad
Annons

Så började det
Att ta sig fram på sjöar och kanaler med hjälp av skridskor lärde sig människor i Holland och norra Europa för cirka 22 000 år sedan.
I mitten av 1800-talet i Europa togs de första skären till det som kan liknas vid konståkning av några åkare, men det var tack vare två amerikaner som sporten närmast revolutionerades. 1850 lyckades Edward Bushnell från Philadelphia konstruera stålskenor. Detta i sin tur medförde att det nu gick att åka skridskor på ett helt annat sätt än tidigare. Jackson Haines, en balettmästare, bodde i Wien på 1860-talet och introducerade balett och dans på skridskor: det vill säga konståkning.
Runt 1880 genomfördes de första tävlingarna i sporten och 1892 bildades det internationella konståkningsförbundet, för övrigt det första sportförbundet alla kategorier. Fram till
efter andra världskriget var de obligatoriska figurerna mest betydelsefulla i sammanräkningen. Nu ger friåkningen mer poäng i sammandraget. Även poängberäkningen har gjorts om, efter domarskandalen i Salt Lake City.
I stället för att rangordna åkarna sätter nu domarna poäng direkt för deras prestationer. Det har gjort sporten mer rättvis.

Läget i världen
VM nr 1 kördes redan 1896 i St Petersburg och Ryssland är fortfarande konståkningens ledande nation. Även USA, Japan och Frankrike har skördat stora framgångar.
I paråkning är Ryssland helt dominerande. Tatiana Totmianina och Maxim Marinin är guldfavoriter i Turin. Ryskan Irina Slutskaja hotas främst av japanskor och amerikanskor och Jevgenij Plusjenko av kanadensarna Jeffrey Buttle och Emanuel Sandhu.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons