Bredsida mot ekologisk odling

Ställs det svenska jordbruket om till 100 procent ekologiskt skulle bara hälften så mycket mat produceras på den åkerareal vi har i dag, hävdar fyra forskare vid SLU i en mycket ekokritisk debattartikel. ”Forskarna ser bara en del av verkligheten”, kommenterar Naturskyddsföreningen.

TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Forskarna anser att stödet till ekologisk odling - cirka 500 miljoner kronor per år - skulle göra ”mer nytta i det vanliga jordbrukets miljöanpassning”, skriver de på Brännpunkt.

De tre professorerna vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) Holger Kirchmann, Lars Bergström och Thomas Kätterer ifrågasätter tillsammans med den tidigare programchefen vid Lantbruksuniversitetet, Rune Andersson, en gängse bild om att ekologisk odling skulle vara klimatsmart. I debattartikeln konstaterar de att det är konventionella grödor som tar upp betydligt mer koldioxid än de ekologiska och att det därför är de konventionella som också ger mer skörderester i form av halm och rötter och därmed kan mer koldioxid bindas som mull i marken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons