”Det mesta har hamnat utanför Europa”

Henrik Ennart
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den svenske mannen som köpte köttet av jordbruksverket förklarar att han regelbundet tagit prover för att kontrollera kvaliteten och att köttet var i bra skick då han sålde det.
–Jordbruksverket hade sagt upp avtalen med Svenska lagerhus som skötte beredskapsförråden. De måste tömmas snabbt, därför köpte jag allt utan att ha någon vidareförsäljning säkrad, säger han som samarbetat med beredskapslagren i 25 år.

Burkarna flyttades till ett lager i Göteborg, sedan kom Galna ko-sjukan. Marknaden dog men efter en tid fann han en köpare i Hamburg.
–En hel del av det har jag förstått gick in i Polen och vidare till Ukraina och Vitryssland. Kontakterna i Polen har bra känningar i Minsk och Kiev.
En fransk producent använde ett annat parti som råvara till produkter som såldes i de forna kolonierna. Enligt mannen har en del även gått i bistånd till det svältdrabbade Nordkorea, samt till Baltikum.
–Det mesta har hamnat utanför Europa, mest i Asien och Afrika. Ofta är de som jag säljer till inte de som använder produkten, utan sådana som själva säljer vidare. Det är en lång kedja.
Efter att Uwaga/SvD första gången kontaktat honom ”slutrapporterar” han sin export till Jordbruksverket.
–Från mitt företags sida är detta avslutat, säger han.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons