Chris Kläfford: ”Jag var osäker som liten”

Det snackas om Chris Kläfford över hela världen, svensken som tog ”America’s got talent” med storm. Men att vara killen med gitarren var inte alltid lätt.

Filippa Rosenberg
Publicerad
Chris Kläfford hade nyligen kommit hem till Sverige från USA när han träffade juniorreportrarna Tove och Hanna. Foto: Ari Luostarinen

”Du ser ut som jultomten, Chris!” Chris Kläfford sitter mitt mellan juniorreportrarna Tove och Hanna när SvD Junior ska ta bilder till intervjun. Han skrattar högt och bullrigt åt kommentaren. Chris har nyligen kommit hem från USA, där han kom till semifinal i tv-programmet ”America’s got talent”. Klippet från Chris audition och hans version av låten ”Imagine” har visats nästan 34 miljoner gånger.

Hanna och Tove, båda 10 år, håller också på med musik. De träffar Chris i en konsertlokal innan han ska ha en spelning där. Men i Sverige blir han nog inte kvar så länge:

– Just nu planerar vi att släppa min musik i USA och börja spela där.

Hanna: Hur fick du idén att söka till ”Idol”?

– Jag ville bli sedd. Vad många inte vet är att jag sökte första gången redan 2009. Då gick jag inte vidare alls.

– Det året föddes vi! utbrister Hanna.

– Är det sant? Vad roligt!

Hanna och Tove delar Chris musikintresse. Här sjunger de tillsammans. Lyssna på hur det lät på Instagram: @svd.junior Foto: Ari Luostarinen

Chris berättar att ”America’s got talent” frågade honom om han ville vara med i programmet. Han hade redan vunnit ”Idol” i Sverige år 2017, men fick åka till USA som en vanlig deltagare och söka.

– Jag trodde aldrig att jag skulle få vara med där. Det var väldigt häftigt. Nu får jag meddelanden från människor i länder jag typ inte visste fanns.

Tove: Du har ju varit med i flera talangtävlingar. Är det inte jobbigt att bli bedömd?

– Jättejobbigt. Men jag är ganska lugn med det. Tänk dig att det är tio personer i ett rum. Tycker fem personer att du är bra kommer det att finnas fler i världen som gör det.

När Chris var yngre hade han det svårare. Han förklarar att han var jätteosäker som liten. Tove undrar om han har några tips till barn som känner likadant.

– Jag hade inte så bra tankar om mig själv. Men jag fick en tydlig roll, jag blev killen som höll på med gitarren. Det gjorde mig självsäker.

Hanna går i musikklass och Tove spelar gitarr. De träffade Chris i en konsertlokal innan en av hans spelningar. Foto: Ari Luostarinen

Även om han har sysslat med musik länge, är det ibland svårt att hålla reda på allt på scenen. Chris erkänner att han har sjungit fel på flera låtar live.

– Det är svårt att lära sig alla texter, men då får man bara hitta på någonting.

– Kan du sjunga typ ”tacos, tacos” i stället för den riktiga texten då? Frågar Hanna.

– Precis! Bara folk som kan låtarna utantill märker det.

Tove: Vad gör dig arg?

– När teknik inte fungerar. Segt internet!

Tove och Hanna skrattar och håller med.

Hanna: Har du tips på hur man kan förbättra sin sång?

– Lyssna på den musik du själv gillar och försök härma. Och öva, öva, öva! Jag började sjunga i femman så jag har hållit på ett tag. Om ni börjar nu startar ni ju tidigare än jag gjorde!

Prenumerera på SvD Juniorjunior.prenservice.se