Delseger för Trump om hans deklarationer

USA:s president Donald Trump har genomgående förvägrat allmänheten tillgång till uppgifter om hans privatekonomi och deklarationshistorik. Nu har Högsta domstolen beslutat att lyssna till Trumps krav på att blockera tillgången till handlingarna.
USA:s president Donald Trump har genomgående förvägrat allmänheten tillgång till uppgifter om hans privatekonomi och deklarationshistorik. Nu har Högsta domstolen beslutat att lyssna till Trumps krav på att blockera tillgången till handlingarna. Foto: Susan Walsh/AP

USA:s högsta domstol har enats om att under nästa år ta ställning till Donald Trumps överklagan rörande ett offentliggörande av sin självdeklaration och privatekonomi. Beslutet innebär att Trumps försvarsteam får en chans att hemlighålla presidentens ekonomiska förehavanden i ett politiskt känsligt skede då USA – och Trump – förbereder sig för presidentval.

TT-AFP
Publicerad
Annons

President Donald Trump har via sitt advokatteam blockerat demokratiskt kontrollerade representanthuskommittéers tillgång till hans skattedeklarationer med hänvisning till att de är privata handlingar. I USA har det varit tradition, dock inte lag, att presidenter, presidentkandidater och vicepresidentkandidater offentliggör sina självdeklarationer, men den sittande republikanske presidenten har hållit sina deklarationer bortom allmänhetens insyn, vilket eldat på spekulationer om hans förmögenhet och inkomster.

Distriktsåklagare i New York har begärt insyn i Donald Trumps deklarationshistorik sedan 2011, som en del av en utredning kring betalningar gjorda av Michael Cohen, presidentens tidigare personliga advokat, till Stormy Daniels, porrskådespelerska som hävdar att hon haft en affär med Trump. En federal appellationsdomstol beslutade att Trump måste lämna ut sin självdeklaration för de senaste sex åren, en dom som Trump överklagade till HD.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons