”Betygssystemet slår ut för många elever”

Alla barn i grundskolan har idag inte förutsättningar att klara godkända betyg i alla ämnen, inte ens om de får särskilt stöd, skriver artikelförfattarna.
Alla barn i grundskolan har idag inte förutsättningar att klara godkända betyg i alla ämnen, inte ens om de får särskilt stöd, skriver artikelförfattarna. Foto: Jessica Gow/TT

Dagens betygssystem påverkar många elevers självkänsla, studiemotivation och psykiska hälsa negativt. Skolan måste kunna hantera elevers olika förutsättningar och vara en skola för alla, skriver professor Christopher Gillberg med flera.

Publicerad
Elisabeth Fernell och Christopher Gillberg.

Elisabeth Fernell och Christopher Gillberg.

Foto: Pressbilder
Annons

Det finns idag omfattande kunskap, baserad såväl på forskningsresultat som på pedagogisk och klinisk erfarenhet, som stöder att de teoretiska kunskapskraven för att få godkända betyg i den svenska grundskolan är för högt satta för den stora elevgrupp som har en svagare teoretisk begåvning – cirka 13 procent av alla barn och ungdomar. Med detta menas att begåvningsnivån ligger inom den vida ”normalvariationen”, och det handlar inte om en intellektuell funktionsnedsättning. Svag teoretisk begåvning innebär att man har svårare med abstrakt problemlösning och med teoretisk inlärning – men man hör till grundskolan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons