Lösningen på problemet med vildsvin – ät upp dem

Trynet på ett vildsvin. Arkivbild.
Trynet på ett vildsvin. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg/TT

Snabbmatsrestauranger som serverar vildsvinsburgare eller vildsvinsstek på menyn på ålderdomshemmet? Att lägga svinet på tallriken kan bli en lösning på det allt större problemet med vildsvin i svensk natur.

I potten ligger drygt 400 miljoner kronor i ren samhällsvinst, enligt Livsmedelsverket.

Tobias Österberg/TT
Publicerad
Annons

Bakgrunden är det regeringsuppdrag som myndigheten fick förra året att utreda hur man ska komma till rätta med den kraftigt ökande vildsvinsstammen. Hittills i år har vildsvin legat bakom över 500 olyckor i trafiken, vilket är betydligt fler än exempelvis älgolyckor. Inom jordbruket visar också statistik från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) att vildsvinen orsakar skador för miljardbelopp årligen.

I Livsmedelsverkets rapport som skickades ut på remiss i veckan föreslås en rad olika förslag. Bland annat att ta fram lämpliga produkter för snabbmatskedjor kring vildsvinskött samt hitta vägar för kommuner att köpa in vildsvinskött.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons