Lösningen på problemet med vildsvin – ät upp dem
Snabbmatsrestauranger som serverar vildsvinsburgare eller vildsvinsstek på menyn på ålderdomshemmet? Att lägga svinet på tallriken kan bli en lösning på det allt större problemet med vildsvin i svensk natur.
I potten ligger drygt 400 miljoner kronor i ren samhällsvinst, enligt Livsmedelsverket.
Bakgrunden är det regeringsuppdrag som myndigheten fick förra året att utreda hur man ska komma till rätta med den kraftigt ökande vildsvinsstammen. Hittills i år har vildsvin legat bakom över 500 olyckor i trafiken, vilket är betydligt fler än exempelvis älgolyckor. Inom jordbruket visar också statistik från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) att vildsvinen orsakar skador för miljardbelopp årligen.
I Livsmedelsverkets rapport som skickades ut på remiss i veckan föreslås en rad olika förslag. Bland annat att ta fram lämpliga produkter för snabbmatskedjor kring vildsvinskött samt hitta vägar för kommuner att köpa in vildsvinskött.