ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Större miljöbov än flyget – ”branschen har problem”

”Hela branschen har ett problem med överproduktion”, säger hållbarhetsforskaren Jonas Larsson.
”Hela branschen har ett problem med överproduktion”, säger hållbarhetsforskaren Jonas Larsson. Foto: Tomas Oneborg

8 procent av människans klimatpåverkan kommer från modeindustrin – dubbelt så mycket som från flyget. Samtidigt ökar konsumtionen av textil snabbt. Nu sätter textilindustrin hoppet till ny teknik som kan gynna både konsumenter, planeten och klädföretagen.

Moa Hällström
Publicerad

Modeindustrin är en av de största miljöbovarna. Enligt konsultbolaget Quantis, som beräknar klimatpåverkan för olika industrier, står tillverkningen av kläder och skor för cirka 8 procent av den globala klimatpåverkan. Det kanske inte låter som mycket – men det betyder bland annat att modeindustrin står för en betydligt större andel än flyget, som står för runt 4 procent av de globala utsläppen av växthusgaser, höghöjdseffekter inräknat.

Samtidigt bär vi våra plagg allt kortare tid. Enligt en rapport från FN-organet Unctad från tidigare i år, har vi på oss våra plagg bara tio gånger i snitt, innan de kasseras – en minskning med 30 procent sedan början av 2000-talet. Varje sekund slänger vi – eller eldar upp – motsvarande en sopbil full med textilier, enligt Unctad.

Laddar…