Experter: Omotiverad rädsla för kemikalier

Hur ska människor kunna se igenom de rökridåer som ordet cocktaileffekter skapar? undrar artikelförfattarna.
Hur ska människor kunna se igenom de rökridåer som ordet cocktaileffekter skapar? undrar artikelförfattarna. Foto: Hasse Holmberg/TT

De stora kemikaliehoten diskuteras mer sällan. Istället får rädslan för små mängder kemikalier i miljön och maten enorm uppmärksamhet. Det skriver professorerna Lennart Dencker och Magnus Ingelman-Sundberg.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den information människor får om vardagsexponering av olika kemikalier måste sättas in i ett helhetsperspektiv. Har exempelvis miljökemikalier i maten någon betydelse i jämförelse med de kemikalier som finns naturligt i växter och i mat? Hur är det med de kemikalier som människor får i sig via rökning, alkohol eller läkemedel?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons