Svårt att hålla tiden på medeltiden

 Det var kanske inte alltid lätt att komma i tid under medeltiden. Gammelstads Kyrka i Luleå är byggd under 1400-talet och kan ha hjälpt någon att undvika försening.
Det var kanske inte alltid lätt att komma i tid under medeltiden. Gammelstads Kyrka i Luleå är byggd under 1400-talet och kan ha hjälpt någon att undvika försening. Foto: Mikael Gustafsson/TT

Före medeltidens begynnelse delade lärda män upp tiden i beståndsdelar, men det tog lång tid innan man började räkna tiden i sekunder och minuter.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Fråga: ”Hur räknade man dygnets olika delar på medeltiden? Man hade ju inga klockor av modernt snitt, men rimligen måste det ha funnits folk som hade behov av att hålla reda på tiden i all fall.”

Dick Harrison: Vi kan börja med att konstatera att ingen räknade i minuter och sekunder. Långt före medeltidens begynnelse hade visserligen lärda män i forna högkulturer sönderdelat tiden i små beståndsdelar, men resultatet av dessa mödor saknade länge praktisk funktion. Inte ens indelningen av dygnet i 24 lika långa timmar kom i vardagligt bruk förrän det fanns urverk att vända sig till för att få information. De första stora uren med automatiska slagverk installerades i städerna på den europeiska kontinenten under 1300-talet. I Norden slog 24-timmarsindelningen igenom såsom abstrakt fenomen först på 1400-talet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons