ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Nya regler för vedspisar väcker vrede

Striden gäller de begagnade vedspisarna. Under sista veckan i april fanns ungefär 200 annonser på Blocket om begagnade järnspisar. Renoverade gamla spisar, som denna, säljs också på byggnadsvårdsbutiker.
Striden gäller de begagnade vedspisarna. Under sista veckan i april fanns ungefär 200 annonser på Blocket om begagnade järnspisar. Renoverade gamla spisar, som denna, säljs också på byggnadsvårdsbutiker. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vedspisarnas framtid har skapat uppror i sociala medier under mer än ett års tid. Hur kan 100 kilo gjutjärn röra upp så het, osande vrede? Svaret ligger antagligen i den urgamla konflikten mellan centralmakten och landsbygden, enligt etnologen Jonas Engman.

Johanna Cederblad/TT
Publicerad

Eldning i bostäder anses ge upphov till miljöfarliga utsläpp, och därför har nya regler föreslagits för vedpannor, kaminer och vedspisar.

Men reaktionerna har varit starka. Facebookgruppen Vedspisupproret har funnits i drygt ett år och har fortfarande drygt 18 000 synnerligen aktiva medlemmar. De är rasande på de nya regler som föreslagits av miljöskäl för det som Boverket kallar "rumsvärmare", dit de gamla vedspisarna räknas.

Laddar…