Peter Alestig:Klimatkollen: Den förnybara energin räcker inte

Peter Alestig

Här är veckans viktigaste klimatnyhet: världen har redan intecknat sig för tre graders uppvärmning till 2030. Det har skett på samma sätt som det alltid har. Genom att vi satsar på fossil energiproduktion.

En rapport från bland andra FN:s miljöprogram UNEP satte siffror på de nuvarande satsningarna i veckan. Flera länder, som USA, Kanada, Ryssland och Australien, ökar just nu sin produktion av gas, olja och kol. Totalt medför världens planerade satsningar på fossil energi att vi bränner utsläppsbudgeten för tre graders uppvärmning redan om tio år. Om vi ska klara Parisavtalets 1,5-gradersmål måste hälften av all den planerade produktionen utebli, enligt rapporten.

Varför denna storsatsning på fossil energi? Är inte förnybar energi billigast numera?

Jo, på de flesta marknader. Men som klimatexperten Johan Kuylenstierna – som för övrigt kommer att tala på SvD:s klimatkväll på måndag – påpekade i en kommentar till UNEP-rapporten: förnybart räcker inte till.

Det internationella energiorganet IEA räknar med att energibehovet i världen ökar med 1 procent om året fram till 2040 (i scenariet ”stated policies”). Energikällor med låga utsläpp kommer visserligen att stå för hälften av den tillväxten. Men till exempel gas kommer att stå för en tredjedel av tillväxten, enligt IEA. Utbyggnaden av ”ren” energi är otillräcklig vilket leder till att de energirelaterade utsläppen kommer att fortsätta öka fram till 2040, enligt IEA.

Men, som en av UNEP-rapportens författare, Måns Nilsson vid Stockholm Environment Institute, påpekar: det finns även ljusglimtar i utvecklingen. Tyskland har nyligen stängt sin sista stenkolsgruva, nu har man ”bara” brunkolen kvar. Costa Rica har förbjudit oljeprospektering. I Spanien stängs kolgruvor, samtidigt som man startar arbetsmarknadsutbildningar för dem som blir av med jobbet.

Och det är också värt att poängtera att rapporten handlar om planerad produktion, vilket inte är detsamma som faktisk produktion. Om det inte blir ekonomiskt gångbart att utvinna oljan, kolet eller gasen kommer det inte heller att ske. Som IEA-chefen Dr Fatih Birol påpekar: rätt policyer måste på plats för att vi ska nå Paris-avtalets mål.

Trevlig helg – och till er som kommer till Oscarsteatern på måndag, vi ses då!

PS. Ledsen för sen Klimatkollen den här veckan, elaka virus och andra åtaganden satte käppar i nyhetsbrevshjulet! DS.

Peter Alestig
Publicerad
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons