RecensionNya romaner

Under fikonträdetMedryckande: en roman som griper tag

Goran Vojnović, född 1980 i Ljubljana, Slovenien, slog igenom stort med debuten ”Blattejävlar” (2013).
Goran Vojnović, född 1980 i Ljubljana, Slovenien, slog igenom stort med debuten ”Blattejävlar” (2013). Foto: Tanja Draskic Savic

”Berättarens blick söker sig som en lampa genom ett nedsläckt rum”. Goran Vojnovićs nya roman skildrar ett sekel av familjehemligheter och speglar också Jugoslaviens uppgång och sönderfall.

Publicerad
 Med ”Under fikonträdet” berättar  Goran Vojnović Jugoslaviens historia. Han är även aktuell med sin tredje långfilm som regissör, en film som berör gränsområdena mellan Italien och Slovenien och migration.

Med ”Under fikonträdet” berättar Goran Vojnović Jugoslaviens historia. Han är även aktuell med sin tredje långfilm som regissör, en film som berör gränsområdena mellan Italien och Slovenien och migration.

Annons

Någon gång under 2010-talet dör en man i byn Momjan i Istrien. Mannen föddes i den serbiska delen av kungariket Jugoslavien, växte upp i det ockuperade Slovenien, levde sitt verksamma liv i det kommunistiska Jugoslavien och när han dör, gör han det i det självständiga Kroatien. Mannens dotterson, Jadran Dizdar, är en sloven med bosnisk pappa – och för honom blir morfaderns död den tändande gnista som får honom att berätta sin egen och släktens historia.

Låter det komplicerat? Det är det. Men när Goran Vojnović – som tidigare uppmärksammats stort för ”Blattejävlar” – berättar historien i sin nya roman ”Under fikonträdet” lyckas han med konststycket att väva ihop personernas privata öden med den stora berättelsen runtomkring, utan att det blir det minsta krystat eller konstruerat. Anledningen till att det går vägen är att det alltid är individerna som kommer först – ingenting i deras liv sker enbart för att illustrera någonting utanför det. Vojnović tynger inte texten med pliktskrivande eller onödiga redovisningar. Han går rakt på sak, rätt in i handlingen, och resten följer som en konsekvens av den.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons