Annons

Så ska fler lockas köpa elbilar i Oskarshamn

Hur ska fler uppmuntras att köpa elbil?

Ett sätt är att erbjuda en omfattande och fungerande infrastruktur för laddning – så att fler vågar ta steget till att investera i en elbil.

Det är tanken bakom den storsatsning Oskarshamn Energi just nu genomför.

– Om det finns laddningsmöjligheter kommer människor att följa, säger Kenny Lundström på Oskarshamn Energi.

Foto: E.ON

Processen inleddes i början av fjolåret. Och planen var ambitiös.

Oskarshamn Energi bestämde sig för att, i samarbete med E.ON, utveckla en omfattande infrastruktur för publik laddning av elfordon i Oskarshamns kommun.

Sedan beslutet fattades har mycket hänt.

– Den första stolpen var uppe redan vid årsskiftet. Till årsskiftet har vi 20 stycken laddpunkter, där merparten finns i centrala Oskarshamn men även en i varje större yttertätort, berättar Kenny Lundström, ställföreträdande vd för Oskarshamn Energi.

Vad var grunden bakom satsningen?

– Egentligen handlade det om att vi såg en ökande trend för elfordon, men det fanns ingen laddningsinfrastruktur i Oskarshamn.

”Allt börjar med infrastrukturen”

Så det ni hoppas på är att fler Oskarshamnsbor nu ska investera i elfordon?

– Jag vill påstå att allt börjar med infrastrukturen. Om det finns möjligheter så kommer människor att följa. Visst har en eller annan efterfrågat laddpunkter, men den huvudsakliga tanken är att skapa förutsättningar för de boende.

I dagsläget har Oskarshamn Energi alltså uppfört 20 publika laddpunkter, men den långsiktiga planen innefattar ytterligare 15 stycken.

– Just nu avvaktar vi något, för att utvärdera och se hur laddningen utvecklas. Men den långsiktiga planen lever i allra högsta grad, säger Kenny Lundström.

Det är E.ON som är leverantör av såväl hård- som mjukvara – Oskarshamn Energi köper dels laddstolparna av E.ON, dels står E.ON får drift, övervakning och snart även betalning.

”Viktig profileringsfråga”

Och planen är att samarbetet nu ska ta ytterligare ett steg, det berättar Anna Axelsson som är produktansvarig på Oskarshamn Energi.

– Ja, nästa satsning är att börja sälja laddlösningar till fastighetsägare och företag. Där har vi tagit lite olika paketlösningar beroende på vilken laddlösning man vill ha – allt från laddbox till laddstolpar.

Enligt Kenny Lundström är det en helt avgörande satsning.

– Faktum är att 85 procent av laddningen kommer ske i hemmet eller på arbetsplatsen. Därför satsar vi nu också på flerbostadshus och företag, så att det finns ytterligare möjligheter att ladda, såväl hemma som på jobbet.

Utöver de fördelar som energisatsningen innebär för Oskarshamnsborna ser Kenny Lundström även initiativet som ett viktigt steg för Oskarshamn Energi.

– Vi är i grunden väldigt miljömedvetna, men det är inte alla som känner till det. Detta fungerar som en viktig profileringsfråga, och det gäller såväl externt som internt.