Stämningen blir allt sämre i Spanien

Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont (t v) med Spaniens premiärminister Mariano Rajoy, som ännu inte har berättat hur folkomröstningen den 1 okt ska kunna stoppas. Arkivbild.
Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont (t v) med Spaniens premiärminister Mariano Rajoy, som ännu inte har berättat hur folkomröstningen den 1 okt ska kunna stoppas. Arkivbild. Foto: Francisco Seco/AP/TT

För varje dag försämras stämningen mellan separatisterna i Katalonien och centralmaktens institutioner i Madrid. Nu skärper regeringen kontrollen av hur samhällsservice finansieras i Katalonien.

TT
Publicerad
Annons

– De här åtgärderna ska garantera att inte en enda euro går till att finansiera olagliga handlingar, sade budgetminister Cristóbal Montoro enligt Reuters efter fredagens möte i regeringen, som upprepar att den utlysta folkomröstningen den 1 oktober om katalansk självständighet strider mot Spaniens konstitution.

Katalonien är en av landets 17 regioner som betalar in skatter till centralregeringen som i sin tur omfördelar medel till regionerna för socialförsäkring, polis, räddningstjänst med mera. De självständighetsivrande krafterna anser att skattesystemet förfördelar Katalonien.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons