Till SvD.se
SvD Perfect Guide

”På landet byter vi om till vitt och dricker bubbel”

Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril skriver under pseudonymen Lars Kepler, ett av Sveriges bäst säljande författarnamn. I slutet av oktober släpps nya thrillern ”Playground”.
Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril skriver under pseudonymen Lars Kepler, ett av Sveriges bäst säljande författarnamn. I slutet av oktober släpps nya thrillern ”Playground”. Foto: Thron Ullberg

Författarparet bakom pseudonymen Lars Kepler går skogspromenader, lagar chiliräkor och dricker champagne under helgen.

Text: Victor Johansson - 16 oktober 2015
Annons

Förra fredagen såg vi en stressad pappa med sina två små barn i affären. Hans enda tanke var att så fort som möjligt köpa sakerna på listan och komma därifrån. Det minsta barnet frågade honom vad det var för dag. Utan att se på henne svarade han snabbt: fredagsmys. Den lilla flickan tittade frågande på sin storasyster medan pappan lastade ner chips i vagnen.

Sedan vi skaffade ett hus i skärgården har våra helger blivit oaser av lugn.
Efter att ha skrivit hela fredagen köper vi räkor på Melanders fisk och lammracks på Lennart och Bror. Hämtar barnen utanför deras skola och några bilköer senare tar vi äntligen av på skogsvägen genom svalkande tystnad och glödande höstfärger.

Vårt hus är alldeles vitt förutom konsten på väggarna och havet som ligger blygrått utanför. Alexander erkänner att han är excentrisk, men så fort vi kommer till huset byter han alltid om till helt vita kläder, han vet inte själv varför.

Tanken är att familjen ska laga mat tillsammans. Men så snart vi kommer in försvinner barnen. Som om en sorts kraftfull centraldammsugare sugit in dem i deras rum.

Annons
Annons

Havet stillnar och himlen blir röd medan vi öppnar en flaska champagne och lagar en favoriträtt med räkor, chilipeppar, vitlök och ingefära. Våra barn vägrar fortfarande äta den, så det blir en mild vegetarisk variant med sojakött till dem.

Vi öppnar en flaska champagne och lagar en favoriträtt med räkor, chilipeppar, vitlök och ingefära.

På kvällen ser vi på ”The Fosters”, barnens tillfälliga favoritserie. Alexander somnar som vanligt till i ena soffan (han blir nästan osynlig med sina vita kläder mot det vita lädret). En halvtimme senare vaknar han som en ny människa och ser slutet. När barnen sover öppnar vi en flaska vin och ser en film tillsammans. Det har blivit beckmörkt ute över fjärden.

På lördagen dricker vi kaffe i sängen och läser tidningarna medan det flacka morgonljuset stryker över husets tak. Vår yngsta dotter kommer tassande och vill laga frukost. Hon är en aning besatt av tv-programmet ”Årets sockerbagare” så hon filmar sig själv medan hon gör omelett, smoothies, scones och cupcakes med rosa frosting.

Vi skriver några timmar på förmiddagen: för sjutton månader sedan fördes Joona Linna med handfängsel, fotfängsel och midjebälte till riskmottagningen på anstalten Kumla.

På eftermiddagen frågar vi barnen om de vill gå en skogspromenad. Ingen vill följa med. Vi föreslår en mysig picknick med grillad korv. De tycker lite synd om oss, men inte tillräckligt för att följa med.
När vi kommer tillbaka sätter vi oss med barnens läxor och förhör dem på Gustav Vasa, franska glosor och processen i kolraffinaderier.

Vi går ner i vårt gym, tränar lite halvhjärtat, badar bastu och går sedan upp och startar grillen. Medan degen till pitabrödet jäser lyssnar vi på Lana Del Rey och gör baba ganoush och tzatsiki. Den här maten (förutom auberginröran) äter faktiskt barnen.

På söndagen har ett slags ackumulerat helglugn infunnit sig. Vi läser böcker och skriver lite till: En ny intern provocerar Joona på fängelsets gym. Han döljer en shiv gjord av glas intill kroppen och ropar till de andra att Joona är polis.

Det är sen eftermiddag och dags att köra tillbaka till Stockholm.

Det är sen eftermiddag och dags att köra tillbaka till Stockholm. Alexander byter till svarta kläder. Egentligen hade vi tänkt baka pizza, men hämtar istället mat på indiska restaurangen Bollywood.
Nästa vecka ska vi bli fotograferade, intervjuade, resa till Kiruna och sedan Frankfurt där vi ska äta middag med förläggarna som ger ut vår nya thriller ”Playground”.

Vi behöver våra helger.

Missa aldrig en "Min Helg"följ SvD Perfect Guide på Facebook!

Annons