Johanna Langhorst söker upprättelse för förorten
I ”Förortshat” vrider Johanna Langhorst på den förvrängda bilden av förorten. Den kan få läsaren att ifrågasätta invanda och felaktiga föreställningar.
Johanna Langhorst bor inte kvar i Tensta. Familjen flyttade motvilligt till Farsta efter att äldsta sonen utsatts för två rån och traumatiserats. ”Förortshat” undersöker hur förövarna, ett gäng på trettio personer, påverkar livet i området. Skälet till att de får hållas visar sig handla om en havererad fältassistentverksamhet. Ett högt pris på ett problem som skulle kunna lösts innan det urartat. Tjänstemän hade inte tillåtits missköta sig så i ett område med röststarka invånare, argumenterar Langhorst.
Tonläget är vasst, bitvis polemiskt, pepprat med fakta som stärker budskapet: varför ständigt fokus på kriminalitet i miljonprogramsområden när antalet anmälda brott är högre i den attraktiva innerstaden? Hur ser den etniska och ekonomiska segregationen ut i siffror? Diskrimineringen och rasismen? Vilket resultat fick utförsäljningen av allmännyttan? RUT? I vilka stadsdelar bor journalisterna och hur påverkar det journalistiken?