ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Bitte Hammargren:Hopp om att valet innebär vändpunkt för Turkiet

Bitte Hammargren

Väljarna i Turkiet gav en makthungrig president Erdoğan en läxa. Hans dröm om ett mäktigt presidentstyre har kommit på skam. Regeringsfrågan blir ett dilemma för AKP, som inte klarade att få enkel majoritet. Valets segrare är prokurdiska HDP, dess partiledare Demirtaş och Turkiets mångfald.

Bitte Hammargren
Publicerad
Annons

Söndagens parlamentsval, två år efter de Geziprotester som skakade Turkiet 2013, blev en bitter medicin att svälja för en tidigare ohotad president Erdoğan och AKP. Vid förra parlamentsvalet 2011 fick AKP nära 50 procent. Nu hamnade det alltmer maktfullkomliga och pro-sunnitiska regeringspartiet på drygt 40 procent, samtidigt som mandatfördelningen i parlamentet skakas om efter det historiska invalet av pro-kurdiska HDP.

AKP hamnar under de 276 mandat av 550 som krävs för enkel majoritet.
Det komplicerar regeringsbildningen, men ger också luft under vingarna för den falang inom AKP som tidigare har bitit ihop i det tysta, i takt med att president Erdoğans auktoritära ledarstil och maktanspråk har växt. Den tidigare premiärministern, som blev direktvald statschef i augusti, har kört över domstolsbeslut, sett till att kritiker har burats in, tämjt medier och polariserat folkopinionen utan att någon institution har kunnat stoppa honom.

Laddar…