Storspion hörs om åklagarens död

Den politiska thrillern fortsätter i Argentina. Nu ska en före detta storspion höras i fallet med den döde åklagaren Alberto Nisman.

TT
Uppdaterad
Publicerad
En demonstrant håller i ett plakat med texten ”rättvisa för Nisman”. Åklagaren dog under mystiska omständigheter.

En demonstrant håller i ett plakat med texten ”rättvisa för Nisman”. Åklagaren dog under mystiska omständigheter.

Foto: AP
Annons

Spionen, Antonio Stiusso, sparkades från den argentinska säkerhetstjänsten strax före jul. Han hade bistått åklagare Nisman i dennes mastodontundersökning av det värsta terrordådet i Argentinas historia, det mot det judiska centret i Buenos Aires 1994. Enligt regeringen är Nismans död länkad till en maktstrid inom säkerhetstjänsten och Stiusso ska ha mislett Nisman, rapporterar AFP.

Alberto Nisman dog nyligen under uppmärksammade omständigheter strax efter det att det framkommit att han hyste brottsanklagelser mot president Cristina Fernández de Kirchner. Nisman var skjuten i huvudet, i vad som verkar ha varit självmord, och hans död har utlöst en lavin av konspirationsteorier. Efter hans död hittades ett utkast till häktningsorder för Fernández i Nismans hem. Nisman hävdade att Fernández försökte förhindra anklagelser mot Iran när det gäller dådet 1994. Motivet skulle ha varit att säkra oljeaffärer Iran-Argentina.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons