Till SvD.se
SvD Perfect Guide

"Hundraåringen" kan få Oscarsstatyett

David Wiberg som "Benny", Iwan Wiklander som "Julius Jonsson" och Robert Gustafsson som hundraåringen "Allan Svensson".
David Wiberg som "Benny", Iwan Wiklander som "Julius Jonsson" och Robert Gustafsson som hundraåringen "Allan Svensson". Foto: Image.net

Det går bra för svenskarna i Hollywood just nu. "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" är en av filmerna som kan få en Oscarsnominering.

Text: Kristin Westesson - 16 december 2015
Annons

I tisdags stod det klart att Felix Herngrens "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" finns med bland bidragen som kan nomineras till en Oscar för bästa makeup och hår.

I filmen gör huvudrollen Allan Karlsson, som spelas av Robert Gustafsson, en resa från 20-åring till 100-åring. Bakom hans förvandling står makeup-artisterna Eva von Bahr och Love Larson. De nominerades i den svenska Guldbaggegalan 2014 för "Bästa mask/smink", men priset gick då i stället till Lisa Mustafa för "Vi är bäst!". "Hundaåringen som klev ut genom fönstret och försvann" kunde trösta sig med att det var den mest sedda filmen i Sverige 2014. Förutom de stora framgångarna i Sverige, har filmen också visats på amerikanska biografer.