”Oron för en bobubbla är berättigad”

Priserna tenderar att stiga två år före det att en finanskris bryter ut, skriver Lars Ahnland, ekonomihistoriker vid Stockholms universitet.
Priserna tenderar att stiga två år före det att en finanskris bryter ut, skriver Lars Ahnland, ekonomihistoriker vid Stockholms universitet. Foto: Hasse Holmberg/TT

Det finns ett starkt samband mellan stigande privata skulder och finanskriser i den svenska ekonomiska historien. Dessutom finns det ett liknande samband mellan stigande bostadspriser och finanskriser, visar ny forskning. Det tyder på att KI och ­övriga som varnar för en svensk bostadsbubbla gör rätt i att oroa sig, skriver Lars Anhland, doktorand i ekonomisk historia.

Publicerad
Privat
Foto: Privat
Annons

Det finns ett statistiskt säkert samband mellan förekomsten av finansiella kriser och ökande privat skuldsättning två år före en kris. Det visar ekonometriska studier av de fyra djupa finanskriserna på 1920-, 1930-, 1990-, och 2000-talen. Undersökningen, som publiceras i kommande nummer av tidskriften Scandinavian Economic History Review, visar även att den privata skuldsättningen i förhållande till BNP aldrig varit högre än nu under Sveriges ­moderna finanshistoria (1900–2012).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons