Kortbedrägerier på pokersajter

Kontokortsbedragare har hittat en ny metod. Den innebär att tusentals svenskar kan bli av med pengar på nätpoker – trots att de inte spelar. Polisen har stora problem med att få tag på brottslingarna.

Publicerad
Annons

Omkring 230 000 svenskar har spelat poker på nätet, enligt en Sifoundersökning i tidningen Poker Magazine i höstas. Det mer än 200 år gamla kortspelets närmast osannolika framgångar de senaste åren har också medfört att kriminella hittat ett nytt sätt att tvätta pengar på.
Det kallas för chip dumping.
I stället för att ta ut pengar i en bankomat med ett stulet kort, och riskera att bli fotograferad av en övervakningskamera, använder de spelföretagens pokersajter.
Två personer samarbetar och loggar in med falska uppgifter. Sedan förlorar den ena spelaren pengar från det stulna kortet till sin kompanjon.

Den som har blivit bestulen upptäcker senare att pengar dragits från kontot till en spelsajt han
eller hon inte har besökt – och anmäler bedrägeriet till polisen. Där tar det stopp i 99 fall av 100.
– Vi får in den här typen av anmälningar varje vecka. När vi börjar spåra spelarna så brukar det leda till att vi hamnar på ett internetcafé. Bedragarna öppnar alltid spelkonton i falska identiteter där inte en siffra är rätt, säger Stig Sandgren vid citypolisens utredningsrotel i Stockholm.
Om det är ett uppenbart fall av chip dumping och vinsten förts över till ett bankkonto har polisen möjlighet att få fast bedragarna. Men det kan vara komplicerat att bevisa att det verkligen rör sig om uppgjorda förluster.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons