ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Familjerna står främst när USA minns

Anhöriga till de omkomna kommer att vara där, liksom president Barack Obama och George W Bush. Däremot har inte någon inbjudan till söndagens minnesceremoni gått ut till den räddningspersonal som var först på plats när New York attackerades.

Daniel Kederstedt
Publicerad

NEW YORK Väggmålningar och affischer som minns det inträffade har börjat synas på allt fler platser och samtalen i barer och restauranger har allt oftare kommit att handla om händelserna den där soliga septemberdagen för tio år sedan. Allt samtidigt som nyhetsmedierna svämmar över av berättelser om människor som på ett eller annat sätt var med när tvillingtornen föll eller förmedlar historier som stuvats undan i flera år. Den enorma smärtan som attackerna uppenbarade må visserligen ha avmattats genom årens lopp men att den fortfarande finns där är tydligt – cirka 20 procent av alla amerikaner kände någon som skadades eller omkom.

Även om hundratusentals människor väntas strömma till morgondagens minnesceremoni vid Ground Zero tyder dock en hel del på att invånarna i New York själva kommer att hålla en relativt låg profil och minnas dagen för sig själva. Mängder av anhöriga bosatta i staden kommer visserligen att finnas vid högtiden – vissa av dem för att läsa upp namnen på de anhöriga som omkom i terrorattackerna 2001 – men enligt flera undersökningar som har gjorts kommer enbart 5–8 procent av invånarna att bege sig till det ännu inte iordningsställda området på Manhattans södra spets.

Laddar…