Recension
Poetisk roman om ett historiskt sår
Sema Kaygusuz "Platsen i ditt ansikte" utgår från massakern på aleviter i Dersim 1938 – än idag en politiskt brännbar fråga i ett Turkiet skakat av etniska motsättningar. Elisabeth Hjorth har läst en fragmentarisk roman formulerad som ett frågetecken.
”Denna roman är ett stort frågetecken”, skriver Sema Kaygusuz i förordet till ”Platsen i ditt ansikte”. Sedan tidigare finns den hyllade debuten ”Böner som faller till marken” översatt till svenska. Romanens smärtpunkt är massakern på aleviter i Turkiet 1938, då hela byar i området Dersim utplånades genom en etnisk rensning vars metoder och brutalitet skulle upprepas i stor skala under andra världskrigets förintelseaktioner. Massakern är fortfarande ett sår i historien. Erdogans officiella erkännande av dess tragik ses av hans kritiker som ett hyckleri, eftersom dagens dammbyggen i Dersim fortsätter att försvåra livet för befolkningen där. Frågan om vad händelsen ska kallas, massaker eller folkmord, är politiskt brännbar och relaterar till frågan om erkännande av folkmordet på armenier 1915.
Kaygusuz förklarar varför romanen måste skrivas som ett frågetecken; hennes farmor var en av överlevarna. Att skriva en episk berättelse om Dersim hade varit bekvämare, menar Kaygusuz, men när hon tagit del av dokumentationen blev det omöjligt att skildra våldet som en historia med början och slut, som ett förutbestämt öde. Hon valde istället poesins tilltal och antog farmoderns och den mystiske guden Hizirs perspektiv. Också fikonträdet, som beskrivs som författarens syster, fick en röst. Bara så förmådde Kaygusuz närma sig farmoderns tystad.