Barnsjukvård rör upp känslor

Astrid Lindgrens barnsjukhus kommer att flytta till det nya sjukhus som ska byggas i Solna. Vårdplatserna för sjuka barn i Stockholm riskerar därmed att bli färre. Det hävdar barnläkaren Hugo Lagercrantz som dömer ut barnsjukvården i Stockholms län. Men landstinget tillbakavisar kritiken.
– Det har aldrig fungerat så bra som nu. Vi har satsat extra resurser på barnen och sjukvården och de ansvariga verksamhetscheferna är mycket positiva, säger Filippa Reinfeldt (m), sjukvårdslandstingsråd.

Ninna Bengtsson
Publicerad
Annons

Det föds fler och fler barn i Stockholm. Samtidigt är inflyttningen hög. Redan nu är antalet vårdplatser få och trycket högt. Och vårdnadsplatserna riskerar att bli ännu färre, menar barnläkare och professor Hugo Lagercrantz som i en debattartikel i DN i går uppmanade föräldrar till sjuka barn att flytta till andra städer.

– Kommer man med ett svårt sjukt barn ska det finnas en vårdplats. Nu finns det en risk att sjuka barn skickas hem. Västerbotten och Blekinge har sju vårdplatser per 10 000 barn och vi har hälften, säger Hugo Lagercrantz till SvD.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons